poniedziałek, 12 marca 2018

"Prawdziwa historia McDonalda. Wspomnienia założyciela." - Ray Kroc - recenzja

Informacje podstawowe

Autor: Ray Kroc
Tytuł: "Prawdziwa historia McDonalda. Wspomnienia założyciela."
Rok wydania: 2017 r.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Rebis
Objętość: 256 stron
Cena: 59 zł
Gatunek literacki: biografia, literatura faktu
Dostępność: rebis.com.pl, empik, księgarnie stacjonarne,





Moja opinia


       Restauracje McDonalnd's znają wszyscy. Małe dzieci na całym świecie rozpoznają złote łuki McDonalda znacznie częściej, niż symbol krzyża. W niemal każdym zakątku świata możemy znaleźć jedną z jej filii. Jednak niewiele osób wie skąd wziął się pomysł na restauracje, jak to się stało, że ma tak wiele oddziałów na cały świecie, a w reszcie, skąd pomysł na dania w niej serwowane? Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, ta książka udzieli Ci odpowiedzi na powyższe pytania. Książka opowiada jednak nie tylko o jedzeniu i restauracji. Jest ona po części biografią autora, po części książką o prowadzeniu biznesu. 

Ray Krock's przedstawia nam historię, jak od sprzedawcy kubków, można zostać milionerem i właścicielem sieci restauracji na całym świecie, fundacji oraz drużyny baseballowej. Oczywiście amatorzy hamburgerów, znajdą tutaj filozofię towarzyszącą założeniu restauracji, wprowadzaniu nowych dań, a także ich przygotowywaniu. Jednak osoby chcące założyć własny biznes powinny przeczytać "Historię McDonalda". Dzięki niej poznają pewne mechanizmy jakie funkcjonują w świecie biznesu i zobaczą żmudną drogę do osiągnięcia sukcesu. Ray Krocks pokazuje, ile wysiłku i jakiego poświęcenia wymaga własny biznes. Co więcej daje do myślenie, wyjawiając swoją filozofię i dbałość o szczegóły, które przez przedsiębiorców, często są bagatelizowane, a dla klientów istotne. Fani McDonaldowych frytek, dowiedzą się jak ważny jest wybór ziemniaków, ich przechowywanie i w jaki sposób należy je smażyć, więc każdy czytelnik powinien być usatysfakcjonowany.
"Prawdziwa historia McDonalda", jednak w dużej mierze jest biografią autora i sporo miejsca książka poświęca jego życiu przed założeniem restauracji oraz różnych perturbacji życiowych. To jest jedyny zarzut wobec tej książki. Trochę za dużo Raya, za mało Maca.



Plusy/ minusy:


+ poznanie słynnej restauracji od podstaw i tego, jak powstawała
nauka biznesu

- wrażenie kreowania się autora na gwiazdę


Ocena:7/10

Za egzemplarz i możliwość przeczytania dziękuję:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz